A szeparációs szorongás

2020. február 23. by
Az elválástól való félelem Az elválástól való félelem
Értékelés:
(0 szavazat)

Amikor egy évvel ezelőtt eldöntöttük, hogy Foxyt örökbe fogadjuk, gondosan megterveztünk mindent,

 elrendeztük a fekhelyét a házban, megvettük a tartásához szükséges eszközöket, ezen kívül pedig úgy éreztem, lélekben is teljesen készen állok a cuki új családtagunk fogadására.

 

De ahogyan Cezar Millan megmondta: ,,Soha nem azt a kutyát kapod, amelyiket akarod, mindig azt a kutyát kapod amelyikre szükséged van.”

 

Az első egy órában ment csak minden simán. Sajnos nem állt rendelkezésemre mentett félős felnőtt kutyákról szóló kézi könyv, amiben le van írva, hogy pontosan mit kell tenni, például, hogy az érkezéskor nem jó ötlet túlságosan szeretgetni őket. Mi csak azt akartuk, hogy érezze, hogy otthonra lelt, és ez addig nem is okozott gondot,amíg el nem mentünk aludni. Rá 5 másodpercre viszont Foxy elkezdte rágni a bejárati ajtót, így ,,a kutya külön helyiségben alszik” szabály is annyi ideig tartott.

 

Hazahozatalát a hétvégére időzítettük, hogy az elején legyen több időnk vele. Azt persze tudtam, hogy a nyár lenne ideális, mikor a sulis szünet miatt én is és a gyerekeim is otthon vagyunk,  valaki viszont nem bírt tovább kutya nélkül élni... Eljött a hétfő, és a cirka 3 óra magára hagyás a házban, és egy tovább rágott  ajtó és az előtte lógó szétszaggatott függöny volt az eredmény. Ennek fele se tréfa, gondoltam, ideje tenni valamit. A korábbi befogadott kutyáimnál nem volt ilyen probléma, így tapasztalat hiányában felhívtam az állatvédelmi alapítványt, ahonnan Foxyt hoztuk.

 

,,Ezt a jelenséget úgy hívják, hogy szeparációs szorongás.”-mondta a vezető. ,, Olyan ez az érzés,mint az a fajta szerelem, mikor nem tud valaki a másik nélkül élni. Ezért követ mindenhova . Nyugi, meg lehet oldani. Elsőnek szerezzetek be egy kutyaboxot. Egy mérettel nagyobbat,mint ami amúgy is kéne neki, hogy könnyen elférjen benne. Mivel félős kutya, ott majd biztonságban érzi magát az elején, amíg nem vagytok otthon. ”

 

Furcsálltam az ötletet, de ha ez segít neki megnyugodni, akkor legyen. A legtöbb kutyánál lehet, hogy bevált volna, de az ő esetében  a 15 perc távollétem után a bombabiztos reptéri box szétrágott drótja ott feküdt a padlón, miközben újdonsült kutyám farokcsóválva várt a nappali közepén.

 

Újra végig kellett gondolnunk Foxy biztonságos tartásának és frissen felújított házunk épségének lehetőségeit. A kert szóba se jöhetett, hiszen nem volt kerítésünk. De ha lett volna, se volt opció, mert azt már az alapítványtól tudtuk, hogy simán át tud mászni rajta, ráadásul nem is hiszek a csak kinti tartásban. Így a ház belseje maradt továbbra is az egyetlen alternatíva. További szakirodalom olvasása és újabb szóbeli  tanácsok után a következő volt a terv:

 

  • Reggelente körülbelül egy órás sétával indítottuk a napot, 20 perces futást beiktatva. Ettől ő kifáradt, én pedig megtaláltam az ideális ingyenes edzésformát. Persze jobb lett volna nem februárban kezdeni, de semmi sem tökéletes.
  • Az otthonról való elmenetelnél nem búcsúzkodtam, mintha  a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy jövök-megyek.
  • Hazaérkezéskor sem simogattam meg egyből.
  • Gyakoroltuk a helyedre vezényszót jutifalatokkal és dicsérettel.
  • Ezen kívül pedig a türelem volt napirenden, a fokozatosság, a következetesség és a remény, hogy előbb utóbb kibírja azt a maximum 5 óra egyedüllétet egy nap.

 

Az eredmény szerencsére hamar jelentkezett. Először a függöny tépését hagyta abba, majd az ajtó előtti szőnyegét, pár hét után pedig már nem nyúlt az ajtóhoz sem. És végül, a 4. hét végére eltűntek a tappancs lenyomatok is a konyhaszekrényről, ahonnan távollétünkben előszeretettel nézegetett az ablakból, várva, hogy valaki hazaérkezzen.

 

A szeparációs szorongás, vagyis az elválástól való félelem nem minden kutyánál alakul ki. De akiknél igen, ott érdemes kikérni egy hozzáértő kutyakiképző tanácsát, hiszen kitartással és fegyelemmel orvosolni lehet. Természetesen az is fontos, hogy mi se pánikoljunk amiatt, ami esetleg hazaérkezésünkkor ránk vár, hiszen a kutya tükör, és egyből megérzi, ha a gazdi szorong.

 

 A befogadott kutyusok gondozása az elején sok türelmet igényel, de mindenképpen megéri a fáradtságot, mivel végtelen szeretetükkel hálálják meg, akárcsak Foxy.

 

 

(Az angol fordítás megtalálható a www.confidenceinlife.com oldalon.)

   

 

Legújabb tartalom

Nincs még fiókod? Regisztrálj!

Jelentkezz be

FELIRATKOZTÁL MÁR? Ha szeretnél értesítést kapni a legfontosabb cikkekről, iratkozz fel a hírlevélre! :)

Please enable the javascript to submit this form