Téli gondolatok az állattartásról

2021. február 14. by
Teendők a minuszok idején Teendők a minuszok idején
Értékelés:
(0 szavazat)

Mikor megérkeznek a téli minuszok, mi még a buszmegállóig tartó pár perces utat is vacogva tesszük meg és úgy érezzük menten megfagyunk. Vajon hogy vannak ezzel a háziállataink?

 

Az állatok is érző lények. De ez nem csak kizárólag azt jelenti, hogy van idegrendszerük és érzékelik a fájdalmat, például amikor a bőrüket mardossa a hideg a bundájuk vagy tollaik alatt, hanem azt is, hogy érzelmekkel is rendelkeznek. Többek között éreznek örömet, félelmet, szomorúságot és szeretetet is, hiszen nekik is van lelkük.

 

,,Igen, az állatoknak van lelkük, és te nagy veszélynek teszed ki a sajátodat, ha a nyár beköszöntével kikötöd egy erdőben kutyádat...Itt kell megemlíteni azokat is, akik a tél beálltával hagyják, hogy állataik meghaljanak az éhségtől és a hidegtől...” (Részlet Jean Prieur: Az állatok lelke című könyvéből.)

 

animals have soul

 

Ennek tudatában alaposan meg kell gondolnunk, hogy belevágunk-e ló, kecske, kutya, macska, vagy bármilyen állat tartásába, hiszen nem mindig adottak a körülményeink. Vagy  egyszerűen csak sokat kell még tanulnunk és fejlődnünk, hogy képesek legyünk arra, hogy szeretetteljesen gondoskodjunk róluk.

 

Ha pedig mégis az állattartás mellett döntünk, be kell vállalnunk, hogy felelősségteljesen gondozzuk őket életük végéig, ami a kötelességünk, hiszen ha megszelídítjük őket, kiszolgáltatottá válnak, létük és jólétük tőlünk függ.

 

A téli hidegek során még nagyobb odafigyelést igényelnek, mivel nagyfokú veszélyt jelent számukra.

 

Mi a teendőnk tehát, ha jönnek a minuszok?

 

  • Vigyük  háziállatainkat száraz, szélvédett, vastagon szalmázott helyre, és természetesen rendszeresen adjunk nekik friss ivóvizet és bőséges élelmet.

 

dry place in winter

 

  • Ha még eddig nem tettük, most engedjük be kutyáinkat a házunkba, ahol meleg helyen tölthetik az éjszakát, hiszen odakinn akár meg is fagyhatnak.

 

dogs inside in winter

 

  • Ha napközben nem tudjuk őket benn tartani, biztosítsunk számukra szigetelt, fából készült kutyaházat, amit minimális ráfordítással akár hungarocellel is meg lehet oldani. A bejárata elé tegyünk hőfüggönyt, az aljára pedig szalmát (amit rendszeresen cserélni kell). Ügyeljünk arra, hogy a hely mérete akkora legyen, amit a saját testhőjével is tud melegíteni.

 

  • A macskák is fáznak, és ha csak tehetik, benn maradnak fagyos időben. Felesleges attól tartani, hogy beviszik a koszt, hiszen rendszeresen tisztálkodnak. Szerezzünk be macskaalmot, így a szobatisztasággal sem lesz gondunk, azonnal rászoknak.

 

cats inside

 

 

  • Végezetül ha bármilyen nem megfelelően tartott, búvóhely nélküli háziállatot látunk a téli fagyok idején, mindenképpen jelezzük a legközelebbi állatvédelmi szervezetnél. Az utcán talált kutyát vagy macskát pedig addig is vigyük be zárt helyre, amíg a segítség megérkezik. Ezzel életet menthetünk.

 

Bár az egész világot valószínűleg nem tudjuk megváltani , de a saját házunk táján már ma változtathatunk. Kezdjük hát ott. :)

 

Ilyenkor, a minuszok idején.

 

 

(Az angol fordítás megtalálható a www.confidenceinlife.com oldalon.)

 

 

Legújabb tartalom

Nincs még fiókod? Regisztrálj!

Jelentkezz be

FELIRATKOZTÁL MÁR? Ha szeretnél értesítést kapni a legfontosabb cikkekről, iratkozz fel a hírlevélre! :)

Please enable the javascript to submit this form