Hogyan beszélj magabiztosan idegen nyelven

2020. március 08. by
A beszédtől való félelmeink legyőzése A beszédtől való félelmeink legyőzése
Értékelés:
(0 szavazat)

Az elmúlt 20 év angol tanítása során  kialakítottam egy rendszert a felnőttek kommunikáció központú nyelvtanítására.

 

Ehhez hozzájárult egy kutatómunka is, amikor 2 éven át minden este és minden hétvégén angol nyelvű módszertani szakkönyveket olvastam a témában, és ezekből körülbelül 30-at felhasználva végül évekkel ezelőtt megírtam a szakdolgozatomat. A legjobb szemléletet kerestem, valamint arra voltam kíváncsi, hogy a szóbeli kommunikáció során mekkora szerepe van a nyelvtannak.

 

Meglepő konklúzió volt, hogy tulajdonképpen nincs legjobb módszer, hiszen minden diák más. Egyrészt függ a korosztálytól, másrészt van aki szereti a nyelvtani magyarázatokat és könnyen tanulja azokat, van aki nem. Összességében véve viszont a legtöbb esetben a személyre szabott kommunikációs módszer bizonyult a leghatékonyabbnak, azaz először a nyelvtani szerkezet szövegből való elsajátítása, majd írásbeli begyakorlása, és végül az alapos szóbeli gyakorlása, míg a gyerekeknél játékos, tinédzsereknél és felnőtteknél szituációs formában.

 

A sokfajta diák sokfajta problémával küzd.

 

  • Egy nyelvvizsgára vagy érettségire való felkészülés során többfajta készséget kell fejleszteni a nyelvtudáshoz, azaz szövegértést, írást, nyelvhelyességet, hallás után értést, és beszédkézséget is.
  • Vannak akiknek csak külföldi nyaraláshoz van szüksége a nyelvre, ezért ők amennyire csak lehet kizárják a nyelvtant az életükből.
  • Egy munkahelyi környezetben viszont, akinek angol e-maileket kell írni, a nyelvtanra is szüksége van.

  • Néhány diáknak a szavakkal van gondja, nem tanultak eleget és nem olvastak idegen nyelvű szövegeket, vagyis a megfelelő szókincs hiányában nem sikerül kifejezni magukat.
  • Van aki remekül boldogul a munkahelyi levelezések során, kitűnő az angolja, rengeteg kifejezést ismer, megszólalni viszont nem mer. Fél, hogy hibázik, hiszen az iskolai oktatásban annak idején egyből rászóltak, amint rossz kiejtéssel vagy nem megfelelő nyelvtannal használt egy szerkezetet.

  • Sok nyelvvizsgára készülőnek ugyanez a gondja.

 

De akármilyen szemlélet segítségével tanul is valaki, akármilyen gondokkal is küzd, egy dolog mindenkinél közös kell, hogy legyen, vagyis a kommunikáció, mint végső cél.

 

Tilos háttérbe szorítani a kommunikációt.

 

Az odáig ok, hogy bizonyos alap nyelvtani szerkezetekben nem kéne hibázni, ezeket valóban meg kell tanulni alaposan, de pár baki így is be fog csúszni. És mindenki hibázik. Még a tanárok is, és a vizsgákon sem csak a tökéletes beszéd a maximum pont. A való életben pedig senki se fog ezzel foglalkozni, a lényeg, hogy kézzel lábbal kifejezd magad. Bármire figyelhetsz beszéd közben, kivéve arra, hogy vajon mit fogsz elrontani. Mert mit is ronthatsz el? A kiejtést? Hiszen az akcentus minden országban, városban különböző. Vagy nyelvtani hibát vétesz? Mivel érsz el többet, ha megfelelő tempóval elmondod amit akarsz, vagy ha a tökéletességen filózva nem szólalsz meg?

 

Ha félsz, annál inkább beszélj többet és gyakorolj sokat. Kezdd otthon, hangosan ismételgetve a kifejezéseket, mondatokat. Ezen kívül keresd a lehetőségeket, hogy hogyan tudnál többször megszólalni az adott idegen nyelven, akár barátokkal, akár tanárral, vagy online nyelvtanuló csoportokban egy beszélgetőtárssal. Bátran menj szembe a félelmeiddel.

 

,,A valódi önbizalmat mindig csak olyan dologgal lehet elérni, amitől fél valaki. Mert az ilyen megmérettetéseknél (...) ott van a félelem is, hogy sikerül-e. De ha ezt valaki megteszi, akkor a félelmeit is legyőzi. A félelmeket legyőzni: ennél nagyobb megmérettetést én nem ismerek.” Csernus Imre

 

Ha pedig az angol szókincsedet vagy szövegértésedet szeretnéd fejleszteni kétnyelvű szövegek olvasása során, bátran iratkozz fel a hírlevélre és értesítést kaphatsz a legújabb cikkekről, történetekről.

 

(Az angol fordítás megtalálható a www.confidenceinlife.com oldalon.)

 

 

Legújabb tartalom

Nincs még fiókod? Regisztrálj!

Jelentkezz be

FELIRATKOZTÁL MÁR? Ha szeretnél értesítést kapni a legfontosabb cikkekről, iratkozz fel a hírlevélre! :)

Please enable the javascript to submit this form