A magabiztos nyelvtudás illúzió?

2020. június 21. by
Az életünk végéig tartó tanulás Az életünk végéig tartó tanulás
Értékelés:
(0 szavazat)

A legtöbb ember még akkor is retteg a nyilvánosság előtti szerepléstől, ha mindezt a saját anyanyelvén teszi.

 

Elcsuklik a hangjuk, remeg a kezük-lábuk, esetleg elkezdenek dadogni. Van aki napokig nem tud aludni, mikor tudja, hogy mások előtt kell fellépnie, vagy előadást tartania. Akkor képzeljük csak el, mekkora stresszt okozhat idegen nyelven megszólalni, akár csak egy vizsgán, a reptéren, vagy a munkahelyen.

 

Ráadásul a tanulók többsége alapból is elégedetlen önmagával. Egy nyelvvizsgáztató tanári képzésen hangzott el, hogy a diákok 60%-a az önbizalmuk miatt bukik meg. Sokan bár lenyelvvizsgáztak, remekül boldogulnak a munkahelyükön, és még mindig csak azt hangoztatják, hogy ők nem tudnak beszélni. Olyan ez, mint amikor konditerembe járunk, hogy elérjük a bomba alakunkat, de ez az elégedettség valahogy sohasem következik be. Sohasem elég kockás a hasunk, és feszesek az izmaink. De ha mégis, akkor túl magas a homlokunk, vagy vastag a bokánk. Ilyen esetekben nem a nyelvtudással, vagy a kinézetünkkel van gond, hanem önmagunk elfogadásával.

 

,,Azok az emberek, akik rettegnek attól, hogy mások miket gondolnak róluk, valójában mindig attól rettegnek, hogy azokat a rohadt dolgokat kell látniuk mások szemében, amiket ők gondolnak magukról.“ Mark Manson

 

És mégis mit jelent a tökéletesség? Pár évvel ezelőtt láttam egy riportot a tévében egy férfiról, aki több nyelven is beszélt és rengeteg országot bejárt a világban. A kérdező arról faggatta, hogy szerinte milyen nyelvet érdemes tanulni leginkább.

 

− Az angolt − válaszolta.

− Jó, de ha valaki azt már tanulta, akkor mi legyen a következő? − kérdezte a riporternő.

− Hát az angol − mondta.

− Na jó, de úgy értem ha valaki már megtanult angolul.

 Erre a `nyelvzseni` így válaszolt:

− Olyan nincs. Az angol nyelvet olyan sok országban beszélik és annyira bővelkedik kifejezésekben, hogy  életünk végéig tanulhatjuk.

 

Nem csoda tehát, hogy az elmúlt évek során én se nagyon találkoztam olyan diákkal, akinek ne lettek volna kételyei a saját nyelvtudásával kapcsolatban. Persze volt egy-két laza, és öntudatos tanítványaim, de végül ők is eljöttek tanulni, hogy még jobbak legyenek. De rendjén is van ez így, hiszen mindenki fejleszti magát ezen a téren, így vagy úgy, akár élete végéig.

 

A magabiztos nyelvtudás egy folyamatos fejlődést, fejlesztést igénylő feladat, a kulcs pedig a kitartó munkában és a nyelv használatában van. A tapasztalatok alapján, minél többet gyakorolja valaki az adott nyelvet,annál kevésbé fog félni tőle, vagyis valós szituációban merni fog megszólalni. Ha frusztrációt érzel, mikor válaszolnod kell egy idegen nyelvi kérdésre, akkor is válaszolj rá, és ne foglalkozz a hibáiddal. Apránként, napi szinten, kitartóan kell edzeni magadat, és menned szembe a kihívásokkal a félelmeid ellenére is.

 

Összességében véve bátran használjuk tehát az adott nyelvet mind a szóbeli mind az írott kommunikáció során, mert ez szükséges a még gyorsabb fejlődéshez.  A tökéletesség pedig abszurd cél, hiszen mindenki hibázik, és a magabiztos nyelvtudás kellő gyakorlással bármilyen szinten elérhető, csak tőlünk és az önmagunkról alkotott képtől függ.

 

 

(Az angol fordítás megtalálható a www.confidenceinlife.com oldalon.)

 

Ha tetszett a cikk, és növelni szeretnéd az angol szókincsedet ingyen es hatékonyan kétnyelvű motiváló es állatos cikkek olvasása során, kérj értesítést a legfontosabb írásokról, azaz iratkozz fel a hírlevélre! :)

 

 Ha pedig úgy érzed, hogy az angol beszédrutinod hiányzik,  fejleszd a nyelvtudásodat magántanár segítségével, és látogass el a www.fluentenglish.hu oldalra!

 

Legújabb tartalom

Nincs még fiókod? Regisztrálj!

Jelentkezz be

FELIRATKOZTÁL MÁR? Ha szeretnél értesítést kapni a legfontosabb cikkekről, iratkozz fel a hírlevélre! :)

Please enable the javascript to submit this form